12 – Apothekersassistente

Als tandartsassistent ben je onmisbaar in de tandartsenpraktijk. Je bereidt de behandeling voor, je ontvangt de patiënten en je helpt de tandarts. Ben jij die gouden kracht? Je werkt met de apparatuur en materialen die tandartsen gebruiken bij behandelingen. Je helpt de arts tijdens de behandeling, je weet welke behandelingen er zijn en hoe je daarbij kunt assisteren. Je plant afspraken in en houdt de patiëntenadministratie bij.

Mensen de juiste medicijnen meegeven en voorlichten over het gebruik er van. Dat is het werk van de apothekersassistent. Je kunt recepten van artsen voor patiënten lezen en verwerken tot de juiste medicijnen in de juiste hoeveelheden. Sommige medicijnen worden kant en klaar in de verpakking geleverd. Andere bereid je zelf. Dat gaat onder nauwe voorschriften want de gezondheid van patiënten staat boven alles. Je beheert de voorraden en werkt de administratie bij.

Als doktersassistent zorg je ervoor dat alles soepel verloopt in de praktijk waarin je werkt. Telefonisch of aan de balie help je patiënten die vragen hebben. Je maakt afspraken en doet de patiëntenadministratie. Je helpt de arts bij sommige onderzoeken en je voert zelfstandig eenvoudige handelingen uit bij patiënten.

Informatie vanuit de informant
Mijn naam is Tamara Meerman. Ik ben bijna 10 jaar werkzaam als apothekersassistente bij apotheek Kalsdonk in Roosendaal. In mijn werk zorg ik dat mensen de juiste medicatie geleverd krijgen die de huisarts of specialist voorschrijft. Hierdoor heb ik veel contact met andere zorgverleners. Ook heb ik dagelijks veel contact mensen die aan de balie in de apotheek komen of telefonisch contact opzoeken. Hierdoor is het niet alleen belangrijk om veel kennis over medicijnen te hebben, maar is het bijna net zo belangrijk om goed te kunnen communiceren met mensen. Niet alleen om dingen uitteleggen maar ook zeker om goed te kunnen luisteren.

Apothekersassistent – MBO