44 – Medisch psycholoog

Wat kan een mens? Wat voelt hij en waarom doet hij dat? Wat maakt mensen depressief of agressief? Hoe komt het dat kinderen moeiteloos een taal leren? Als psycholoog richt jij je blik vooral op hoe mensen zich gedragen. Je verklaart, onderzoekt en denkt na over alles wat te maken heeft met de innerlijke mens. Je leert persoonlijke problemen maatschappelijk te analyseren en oplossingen te zoeken. Als Medische Psycholoog word je expert op het gebied van de relatie tussen psychologisch welbevinden en de fysieke gezondheid van kinderen en volwassenen. Je doet niet alleen medische kennis op over chronische aandoeningen, maar leert ook hoe je psychologische zorg verleent aan patiënten met deze aandoeningen.

Informatie vanuit de informant
Hallo, ik ben Stephanie van der Hek en werk als medisch psycholoog in het Bravis ziekenhuis en Elisabeth Tweesteden ziekenhuis.
Ik ben nu anderhalf jaar werkzaam binnen mijn vakgebied. Ik heb de bacheloropleiding psychologie en gezondheid gevolgd en daarna de masteropleiding medische psychologie, allebei aan de universiteit van Tilburg.

Als psycholoog in een ziekenhuis richt ik mij op de samenhang tussen lichamelijke en psychische klachten. Hierbij doe ik aan diagnostiek (wat is er precies aan de hand?) en behandeling (hoe kan ik iemand vooruithelpen?) bij patiënten met bijvoorbeeld geheugenproblemen, slaapproblemen of chronische (hoofd)pijn. Ook begeleid ik patiënten bij het volgen van een revalidatietraject binnen het ziekenhuis en kan ik worden opgeroepen voor psychologische vragen op de verpleegafdelingen.
Een dag in de week richt ik mij op neuropsychologisch testonderzoek tijdens wakkere hersenoperaties. Hierbij is het doel om belangrijke hersenfuncties tijdens een hersenoperatie zoveel mogelijk te sparen, door deze functies tijdens de operatie te blijven testen.

WO Psychologie